Samen strijden voor compensatie huurbevriezing

Woonbond/ Huurdersvereniging(en) roepen corporaties op samen te strijden voor volledige compensatie huurbevriezing.

Huren en geld. 
De Woonbond en Huurdersverenigingen vinden het vreemd dat corporatiekoepel Aedes niet pleit voor compensatie voor de huurbevriezing in de vandaag door Aedes aangekondigde gang naar de rechter.

De Woonbond pleit er al langer voor de winstbelasting voor corporaties van jaarlijks ongeveer een miljard te schrappen als compensatie. Op die manier kunnen corporaties voldoende investeren in het bouwen van sociale huurwoningen. In plaats van verspilde moeite om de huurbevriezing tegen te houden, zouden de corporaties de handen ineen moeten slaan met huurders en samen moeten knokken voor overheidsinvesteringen in de volkshuisvesting.

Nieuwbouw betalen met hogere huur: onhoudbaar.
Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Wij, de Woonbond als ook de Huurdersverenigingen krijgen enorm veel teleurgestelde corporatiehuurders aan de lijn vanwege de koers die corporaties kiezen. We roepen corporaties dan ook op om samen met huurders én woningzoekenden te strijden voor investeringen in nieuwbouw van sociale huur. Maar het is niet houdbaar deze nieuwbouw aan te jagen met steeds hogere huren.’

Collectief probleem collectief oplossen.
De Woonbond en haar leden hebben campagne gevoerd tegen de enorme huurstijging die dit jaar dreigde (van 5% voor sociale huurders). Daarbij heeft de bond steeds gepleit voor overheidsinvesteringen in de nieuwbouw van sociale huur. Daar gaat nu geen geld naartoe, terwijl er een wooncrisis is.

Nieuwe geldstroom.
De corporaties hebben een nieuwe geldstroom nodig, vanuit de overheid. Dan investeren we met de gehele samenleving  in nieuwbouw en verduurzaming. Want de wooncrisis raakt iedereen en die moeten we met ze allen  oplossen!!

8 mei c. JvS / MtB

De Potjes-check

De potjes-check

Wij vinden het belangrijk dat de inwoners van Lansingerland geen geld laten liggen. Helaas zien we nog te vaak dat mensen geen gebruik maken van regelingen en voorzieningen, terwijl ze er wel recht op hebben. Vaak schamen mensen zich voor hun geldzorgen. Maar er is ook veel onbekendheid en soms is het aanvragen lastig. Met de potjes-check kunnen mensen gemakkelijk zien op welke toeslagen en regelingen (potjes) zij recht hebben.

Waar u recht op heeft, hangt af uw situatie. Het invullen van uw gegevens is gratis en anoniem. Door een aantal vragen te beantwoorden over uw huishouden krijgt u een overzicht met de regelingen en toeslagen waar u recht op heeft. Ook ziet u gelijk hoe u deze aan kunt vragen. Als u er niet uitkomt, kunt u gratis via de telefoon of chat om hulp vragen.

Klik hieronder om naar de potjes-check te gaan:

Potjes-check Geldfit

Bron: 3B Wonen

Actie voor woningen

Beste woningzoekenden,

Jullie weten het al: er worden te weinig huizen gebouwd. Daar moet de politiek bij helpen. Het kabinet belooft veel, maar doet niets!

Woningzoekenden Moreno, Amanda, Ouissam en Levi zijn daarom, samen met ons, een petitie gestart. Wat is een petitie? Een officiële lijst met handtekeningen van mensen die willen dat het kabinet iets verandert.

Wij eisen actie van het kabinet. Zodat er nu echt meer huizen komen.
Doe jij ook mee? Het duurt ongeveer 1 minuut!

Klik op onderstaande link en u kunt de petitie tekenen.

Eis actie voor meer woningen!

 

Namens het bestuur Huurdersvereniging Lansingerland,

Jacques van Schaik, voorzitter.

 

 

Argumenten vóór huurbevriezing!!!

De coalitie heeft bij de voorjaarsnota een tweejarige huurbevriezing beloofd voor alle sociale huurders. De Woonbond als ook de HVLL zijn voor de huurbevriezing voor alle sociale huurders, maar vinden daarnaast dat corporaties goed gecompenseerd moeten worden om de nodige nieuwbouw te plegen. Dat kan bij voorkeur door de vennootschapsbelasting (vpb) voor corporaties af te schaffen.

Argumenten voor huurbevriezing sociale huursector :
De 1,4 miljoen huurders met een relatief laag inkomen (doelgroep passend toewijzen) zijn een groot deel van hun inkomen kwijt aan wonen. Ze hebben gemiddeld een netto woonquote van 39,5%. Waarvan de huur de grootste hap is (netto huurquote van 26,1%). Dat blijkt uit het WoON-onderzoek 2024 van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). In datzelfde woononderzoek geeft 23% van de corporatiehuurders aan de woonlasten met moeite te kunnen betalen.

Er zijn 760.000 gepensioneerde huishoudens in de corporatiesector, blijkt uit het Aedes datacentrum. Dat is een derde van de sector. De aanvullende pensioenen worden niet of nauwelijks geïndexeerd. Bij een (hoge) huurstijging gaat er dus steeds meer van het pensioen op aan de huur.

Sociale huurders kregen in 2024 de hoogste huurverhoging in 30 jaar tijd voor de kiezen. De Woonbond ontvangt dan ook veel meldingen van huurders die zich ernstig zorgen maken over het betalen van de huur en andere vaste lasten. Er wordt vaak gewezen naar de huurtoeslag. Maar niet alle huurders ontvangen huurtoeslag en de huurtoeslag compenseert maar een deel van de huurverhoging. Want 90% van de corporatiewoningen hebben een huurprijs boven de kwaliteitskortingsgrens, waar de huurprijs maar deels wordt vergoed. Bovendien is het onverstandig de afhankelijkheid van huurders van de huurtoeslag te vergroten. Kortom, huurders zijn wel degelijk geholpen met een huurbevriezing.

Compensatie :
De  HVLL en de Woonbond pleit voor compensatie van het inkomensverlies van corporaties door de vennootschapsbelasting (vpb) voor corporaties af te schaffen. Door die belasting te schrappen wordt het verlies aan investeringscapaciteit bij corporaties bijna volledig goedgemaakt, blijkt uit doorrekeningen van Ortec Finance. Van de 48 miljard euro die het scheelt aan investeringscapaciteit wordt zo’n 40 miljard weer ingelopen door het afschaffen van de winstbelasting.

De Woonbond vindt dat corporaties niet langer moeten lobbyen voor het doorzetten van een hoge huurverhoging in 2025, maar de huurbevriezing moeten accepteren en samen met huurders moeten strijden voor goede compensatie.

Bronnen:

  • Woononderzoek:https://www.volkshuisvestingnederland.nl/documenten/publicaties/202 5/04/10/kernpublicatie-van-het-woon-24 \
  • Aantal huishoudens met iemand in pensioengerechtigde leeftijd Aedes databank: https://aedesdatacentrum.nl/viewer?workspace_guid=4dd43984-1f4f-4191-af96 8cd7218ec366
  • Aantal corporatiewoningen met huur boven kwaliteitskortingsgrens Aedes databank: https://aedesdatacentrum.nl/viewer?workspace_guid=4e5e4283-323f-4516-9d5a b320ae704e36

• Ortec berekening compensatie: https://www.ortecfinance.com/nl nl/insights/blog/huurbevriezing-zonder-compensatie-dramatisch-voor corporatiefinancien-investeringscapaciteit%E2%80%AF%E2%80%AF

Voorjaarsnota: te weinig investering in sociale huur en huisjesmelkers vrij spel !!

 

 

 

 

 

Het kabinet compenseert de corporaties, waaronder 3B Wonen en Havensteder veel te weinig voor de huurbevriezing en kiest er bovendien voor om huisjesmelkers vrij spel te geven. De Huurdersvereniging Lansingerland als ook de Woonbond vinden het een onbegrijpelijke aanpak.

Om de huurbevriezing te compenseren trekt het kabinet slechts 270 miljoen euro in 2026 uit. En 405 miljoen euro in 2027 en 2028.
Voorzitter Huurdersvereniging Jacques van Schaik ‘Dat is echt een schijntje. Met de huurbevriezing bespaart dit kabinet structureel een half miljard aan huurtoeslag.’

Compensatie is druppel op gloeiende plaat
De Woningcorporaties zien hun inkomsten structureel dalen met meer dan 1 miljard, wat hun investeringscapaciteit zwaar aantast. ‘Als de belastingdruk van corporaties structureel zou afnemen, zouden corporaties ook blijven bouwen.
Maar het kabinet blijft corporaties flink belasten en kiest voor druppels op een gloeiende plaat. Alle goede voornemens staan nu op losse schroeven’, aldus Van Schaik.

Huurbevriezing voor wie precies?
Ook is in de uitwerking van de voorjaarsnota nog steeds onduidelijk of de huurbevriezing voor alle sociale huurders geldt, of alleen voor huurders bij een woningcorporatie. Bijna de helft van de private huurwoningen in Nederland wordt namelijk verhuurd in de sociale huursector, met huurprijzen tot ongeveer € 900,-.

Gemorrel aan Wet betaalbare huur is slecht nieuws
Daarnaast geeft dit kabinet plotseling alle ruimte aan huisjesmelkers door de grens tot waar huurwoningen een maximale huurprijs hebben weer te verlagen, door de WOZ-waarde meer te waarderen én door verhuurders met een klein aantal woningen uit te zonderen. Dit betekent bij elkaar dat voor honderdduizenden woningen weer veel te hoge huren mogelijk worden gemaakt. Nog geen jaar nadat de wettelijke bescherming startte.

Kabinet creëert rechtsongelijkheid voor huurders
Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Slecht nieuws voor huurders, maar ook onbehoorlijk bestuur, ongelofelijk. Met het uitsluiten van kleine verhuurders creëert het kabinet een rechtsongelijkheid waarbij het aantal panden van je huisbaas bepaalt hoeveel rechten je hebt als huurder.

Bizar.
‘Het pakket ontbeert samenhang, aldus Winkels. Dit kabinet verkleint de sociale huursector én gooit huurders in de private huurmarkt voor de bus. Het is ansich wel een prestatie om een totaalpakket aan maatregelen mét twee jaar huurbevriezing in elkaar te zetten waar je als huurdersvertegenwoordiging toch niet blij mee kan zijn.
Dat wel.’

c. HVLL/WB 18 april 2025

 

 

Brief van de Woonbond

 

Onderstaande brief heeft de HVLL ontvangen van de Woonbond het betreft de Nationale Prestatieafspraken. Wij vonden het als bestuur belangrijk dat ook u als huurder hiervan op de hoogte bent.

Door op de link te klikken kunt u deze brief openen.

Bericht aan leden Woonbond

 

Namens het bestuur,
Irene van Vliet, secretaris

 

Ontbijt bewoners

Verslag ontbijt Julianastraat zaterdag 28 september 2024

Zaterdag 28 september tijdens burendag, waren Bianca van Duinen en Lisette Nekeman namens de HVLL aanwezig bij het ontbijt in de Julianastraat en de Bernhardlaan te Berkel en Rodenrijs. In eerste instantie was dit ontbijt bedoeld voor de bewoners van deze straten maar er bleken veel omwonenden aanwezig te zijn vooral van complex De Linde.

Er was een tent opgezet vanwege de regen, het zag er uitnodigend uit, heerlijk buffet met croissants, kaneelbroodjes, gebak en allerlei drankjes. Dit werd verzorgd door J&K catering uit Bergschenhoek.

Aanwezig vanuit 3B Wonen waren mevr. H. Vliet Vlieland en dhr. M. Deerenberg. Ook wethouder Michiel Muis en complexbeheerder Hammadi El waren aanwezig.

Bianca en Lisette hebben met verschillende bewoners gesproken en zijn gezellig bij diverse tafels aangeschoven voor een praatje. Eén van de onderwerpen was de communicatie met 3B Wonen en over het algemeen waren de bewoners niet tevreden.

Tussen de terugkerende bewoners en nieuwe gezinnen is de verstandshouding nog niet optimaal, men moet duidelijk nog aan elkaar wennen.

Er was een prettige sfeer en 3B wonen nam alle opmerkingen serieus. Later heeft 3B Wonen en de wethouder nog enkele nieuwe woningen bekeken.

Alle nieuwe huurders hebben van de HVLL een paraplu ontvangen.

 

Bestuursleden HVLL “wijkgericht werken” Bianca van Duinen en Lisette Nekeman

 

Tachtig sociale huurappartementen centrum Berkel en Rodenrijs

Ook in gemeente Lansingerland is veel behoefte aan meer woningen. Daarom gaf 3B Wonen Batenburg Bouw & Ontwikkeling B.V. de opdracht voor de ontwikkeling van het gebied op de plaats van het voormalige verzorgingshuis Hergerborch. Voor deze locatie ontwikkelen wij 2 appartementengebouwen bestaande uit 80 sociale huurwoningen. Vandaag tekenden 3B Wonen en Batenburg Bouw & Ontwikkeling B.V. hiervoor de ontwikkelovereenkomst.

Gemeente Lansingerland groeit snel. Daarom is het hard nodig meer (sociale) woningen toe te voegen aan de woningvoorraad. Verder breidt de gemeente het winkelcentrum uit en er komt meer parkeergelegenheid. Op de Raadhuislaan komen 2 appartementengebouwen met woningen voor jong en oud, bestaande uit twee- en driekamerappartementen met eigen parkeervoorzieningen. 

Hanneke Vliet Vlieland, directeur-bestuurder van 3B Wonen: “Destijds kochten we dit gebouw midden in het centrum aan, met de gedachte om hier in de toekomst nieuwe sociale huurwoningen te realiseren. De wens voor de herontwikkeling van Berkel Centrum Oost is bij ons al langer aanwezig en we zijn verheugd nu concrete stappen te zetten. Vanwege de complexiteit van de gehele opgave waarbij bijvoorbeeld de bestaande aanleunwoningen (Raadhuislaan 11 tot en met 57) zelfstandig dienen te blijven functioneren, gingen we met verschillende partijen in gesprek. Na een zorgvuldige afweging maakten we de keuze om de samenwerking met Batenburg Bouw & Ontwikkeling B.V. aan te gaan. Wij hebben er alle vertrouwen in en kijken uit naar een succesvolle samenwerking!” 

Erik Batenburg: “Wij zijn blij met de ontwikkelopdracht voor dit project die wij van 3B Wonen mochten ontvangen. Als lokale partij hebben wij ons sterk gemaakt om dit project binnen te halen. Onze focus ligt dan ook op een efficiënt en zorgvuldig proces, in het bijzonder omdat wij, als bedrijf, geworteld zijn in deze gemeenschap. Wij gaan met veel enthousiasme aan de slag!”  

Voor meer informatie over de voortgang van dit project, kijk op Herontwikkeling: Raadhuislaan (voorheen Hergerborch) – 3B Wonen

Bron: 3B Wonen

Hittestress

Goed en veilig wonen De meeste mensen hopen op een zonnige zomer. Maar veel zon kan ook hittestress met zich meebrengen, vooral in huis. Wat kun je doen om te voorkomen dat het te heet wordt in je woning? En hoe zorg je dat je stress door hitte beperkt? Tien tips tegen hittestress.

Weer de zon aan de buitenkant van je huis

De beste manier om hitte in huis te voorkomen is de zon aan de buitenkant van je huis tegenhouden. Zonlicht dat op glas valt, warmt je huis flink op. Gebruik een zonnescherm, screens of (rol)luiken. Heb je die niet, dan werkt een parasol, schaduwdoek of gewoon een laken ook.

Verwijder tegels uit de tuin

Steen slaat veel warmte op en straalt dit uit. Ook als de zon onder is, komt er nog steeds veel warmte van die stenen om je huis. Minder tegels, asfalt en stenen er rond je huis zijn, zorgen dat je huis minder snel opwarmt. Heb je veel tegels in de tuin? Het helpt om ze weg te halen.

Maak je woonomgeving groener

Planten maken je huis koeler. Ze zorgen niet alleen voor schaduw, maar vooral ook voor verdamping van vocht waardoor de omgeving koeler aanvoelt. Heb je een tuin, geveltuin, balkon of dakterras? Plant dan bomen, struiken en (klim)planten. Ook gras zorgt voor koelte. Kamerplanten helpen ook om het in huis aangenamer te hebben bij hitte.

Het verwijderen van tegels, en het planten van bomen, struiken, planten en gras helpen ook om overstroming of wateroverlast te voorkomen. En het zorgt ervoor dat bomen beter kunnen wortelen, zodat ze niet omvallen bij een storm.

Houd ramen en deuren overdag dicht, blijf wel ventileren

Zodra het buiten warmer is dan binnen, is het verstandig om ramen en deuren dicht te doen. Zo hou je de warme lucht buiten. Blijf wel ventileren, anders wordt de lucht in huis snel ongezond: zorg dat de ventilatieroosters en (klep)raampjes open zijn en zet het ventilatiesysteem niet uit.

Sluit gordijnen

Dichte gordijnen zorgen ervoor dat het zonlicht niet alles in huis opwarmt. Helaas warmt het glas zelf wel op, en straalt hitte uit. Dit is alleen te voorkomen met buitenzonwering (zie eerste tip). Gordijnen met een reflecterende zijde werken iets beter tegen opwarming, dan gordijnen zonder reflectie.

Zet ramen en deuren ’s nachts tegen elkaar open

Als het buiten koeler is dan binnen (meestal in de nacht en vroege ochtend), dan is het verstandig om ramen en deuren wagenwijd tegen elkaar open te zetten. Zo kan de koelere lucht naar binnen en de warme lucht naar buiten. Dit heet zomernachtventilatie. Heb je mechanische ventilatie of balansventilatie? Zet deze ’s nachts in een hogere stand. Heb je een systeem met warmteterugwinning (WTW), controleer dan of het systeem op de zomerbypass staat.

Ventilator aan, airco uit

Een ventilator maakt de lucht niet koeler, maar zorgt ervoor dat je je warmte makkelijker kwijt kunt. Daardoor voelt het minder warm. We raden het gebruik van een airco af, omdat ze heel veel stroom gebruiken en omdat ze ervoor zorgen dat je lichaam niet went aan de hogere temperaturen.

Zet de WKO of warmtepomp op koelen

Wordt jouw huis verwarmt met een warmtepomp of warmtekoudeopslag(WKO)-installatie, dan kan je deze op koelen zetten. Hierdoor warmt je huis minder snel op.

Zet apparaten die warm worden uit

Veel elektrische apparaten in huis worden warm als ze aan staan, zoals de tv, oven, airfryer, wifibox, stereo-installatie en gloeilampen. Door deze apparaten warmt je huis extra op. Maak een rondje door het huis en voel welke apparaten warm zijn. Pas op dat je je niet verbrandt! Zet de apparaten die uit kunnen, uit, of zet ze zo min mogelijk aan.

Houd jezelf koel en rustig

Jezelf koel en rustig houden helpt stress door hitte voorkomen. Draag luchtige kleding (en schoenen) en bescherm je hoofd en je huid tegen de zon als je naar buiten gaat. Houd een rustig tempo aan. Drink extra water of thee, drink geen alcohol. Koel af en toe je voeten en je nek en hoofd met water of een natte doek. Slaap als dat kan op de koelste plek in huis (of in een tentje in de tuin).

Wat als het ondragelijk warm wordt in huis?

Wordt het ondanks deze tips toch ondragelijk warm in jouw woning? Ga in gesprek met je verhuurder en zoek samen naar een oplossing. Denk aan zonwering aan de buitenkant van het huis, een groen dak of groene gemeenschappelijke buitenruimte, en betere ventilatie- en koelmogelijkheden. Komen jullie samen niet tot een oplossing, dan kan de Huurcommissie of de kantonrechter hitte als een gebrek aan de woning aanmerken. In dat geval krijg je huurverlaging totdat de problemen zijn opgelost.

Bron: Woonbond