Zwarte plekken in de douche, beslagen ramen en/of een muffe lucht in huis. Het zijn allemaal tekenen van vocht en schimmel. Dat is niet alleen onaangenaam, maar ook nog eens ongezond. Wilt u vocht en schimmel buiten de deur houden? Zorg dan in ieder geval voor goede ventilatie!

Hoe ontstaan vocht en schimmel in huis
Tijdens alledaagse bezigheden in huis komt veel vocht vrij. Bijvoorbeeld bij het douchen, afwassen, koken of was ophangen. Bovendien ademen mensen en plan[1]ten ook vocht uit. Blijft dit vrijkomende vocht in huis hangen, bijvoorbeeld doordat ramen en deuren dicht blijven? Dan is de kans op schimmel groot. In sommige gevallen is een lekkende waterleiding, regenpijp of dak de oorzaak van schimmelvorming in huis.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?
Wanneer u in een vochtig of schimmelig huis woont, heeft u een grotere kans op astma of andere luchtwegklachten. Beschimmelde muren en vochtige, slecht geventileerde ruimten zijn bovendien ideaal voor de huisstofmijt. Dit kleine, spinachtige beestje kan gezondheidsklachten veroorzaken. Denk aan benauwdheid, vermoeidheid, verkoudheid en hoofdpijn. Heeft u last van astma en/of allergieën? Dan kunnen de klachten hiervan verergeren.

Voor een gezond leefmilieu in huis is het belangrijk dat u dagelijks ventileert. Daarmee komt er voldoende frisse lucht binnen. Zo zorgt u ervoor dat u waterdamp en geurtjes afvoert. Het verwarmen van een vochtige ruimte kost meer energie dan het verwarmen van een geventileerde ruimte. Laat ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. Zet dagelijks ramen open en gebruik uw afzuigkap.

 

Posted in: Nieuws.
Last Modified: april 21, 2021