Als voorzitter van de Huurdersvereniging maak ik voor de eerste keer de nationale verkiezingen mee.

De vorige keer is er best goed geluisterd naar de Huurdersverenigingen die werden vertegenwoordig door de Woonbond. Er is toen bijvoorbeeld een minister voor volkshuisvesting aangesteld, de verhuurderheffing is afgeschaft en er kwam een huurderverlaging voor een aantal huishoudens die dat hard nodig hadden.

Het waren dezelfde punten waar velen voor demonstreerden, weet u nog?

Maar toch gek, dat we bij deze verkiezingen voor een groot deel dezelfde wensen hebben. Verrijkt met de punten die de minister niet oppakte.

Zo is de impact van een aantal belastingregels ATAD (Anti-Tax Avoidance Directive) en VPB (Vennootschapsbelasting) zo groot geworden, dat deze vergelijkbaar is met de verhuurderheffing.
Dus: weg ermee!

Zo heeft de minister belangrijk werk, waaronder een aantal wetten over de volkshuisvesting en betaalbaarheid in de huursector, niet afgemaakt.
Dus: doorzetten (en nog iets beter graag).

Zo is de bestaanszekerheid van huurders verslechterd, met name door de energieprijzen en inflatie.
Dus: verbeteren.

De inzichten over hoe dat verbeteren eruit moet zien, zijn natuurlijk sterk politiek gekleurd. Daarom zijn de verkiezingen op 22 november zo belangrijk!

Dat is trouwens vier dagen voor het Huurders-Kennisfestival georganiseerd door de Woonbond in Ede. Daar ontmoeten we elkaar en gaan we live aan de slag met de politici en het Woon-Kieskompas. Om kennis op te doen hoe we nog effectiever kunnen zijn. En een beetje om te vieren dat we goed werk doen met de andere 407 huurdersorganisaties in Nederland.

U gaat toch zeker ook “bewust“stemmen op 22 november!!!

Jacques van Schaik

 

Posted in: Nieuws.
Last Modified: oktober 19, 2023